Domácí příprava kávy: Hario V60
Vítám vás u prvního dílu ze série věnované domácí přípravě kávy. Dnes se budeme zabývat Hario V60, jedná se o výrobek japonské firmy Hario, založena byla v roce 1921. Mezi její výrobky patří nejen tyto dripy, ale také kvalitní vakuové kávovary a mnoho dalšího k přípravě kávy a kávových nápojů.
Co budeme potřebovat? Konvičku, drip, kádinku (dekantér, hrníček…), filtr a hlavně kvalitní kávu, nejlépe čerstvě namletou. S množstvím mleté kávy a vodou můžete samozřejmě experimentovat, používáme 75g na litr vody což může být pro někoho moc, zkuste například 65g na litr a porovnejte.
Káva: 30g
Výsledný objem nápoje: 400ml (dvě porce)
Čas: 2:30 – 3:00
A JDEME NA TO!
K celé přípravě používáme vodu o teplotě 94°C, nejprve prolijeme filtr, abychom se zbavili papírového odéru.
Namletou kávu (30g) vsypeme do dripperu. Jaké mletí použít? Jemněji než na frech press, hruběji než na aeropress, pokud nedokážete odhadnout lze mletí zkoušet dle času filtrace, neměla by trvat déle než 3m30s a méně něž 2m30s.
Pečlivě zalijeme 50ml vody a vyčkáme 30s.
Probíhající „kvetení kávy“.
Krouživými pohyby dolijeme po okraj (0,5 cm) a vyčkáme.
A můžeme znovu dolít krouživými a rovnoměrnými pohyby.
Zase po okraj.
Necháme kávu dofiltrovat, případně dolijeme ještě vodu. Výsledný nápoj by měl mít minimálně 400ml.
Po extrakci by měla být káva ve filtru pěkně zarovnaná bez větších důlků.
Vyjmeme filtr, kávu můžeme podávat, dobrou chuť!
KÁVOVÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ A KÁVA
Veškeré příslušenství naleznete v našem eshopu, nově si u nás můžete předplatit kávu. Kávové předplatné vám každý měsíc zajistí tři výběrové kávy ze třech pražíren a vždy s odlišnými chuťovými profily. Poznávejte nové chutě, vybereme za vás a doručíme kurýrem přímo před dveře, navíc v krásném balení.