Pražírna

Pražírna

Pražírna

V srdci Kokořína, v pražírně Naturpark 12 můžete jednou týdně potkat Sabriho. Kouzlí se zrnky kávy, objevuje a učí se. Společnost mu už od března 2020 dělá pražička Giesen WPG1 a W15A, na které ladí a praží kávu, která pak rozvoní naše kavárny i vaše domovy. 

Co vše stojí za praženými zrnky stojí? 

Začíná to vzorky. Sabri nakupuje zelená kávová zrna od belgických importérů výběrové kávy z Belgie. Na vzorkové pražičce si upraží maximálně 200g, ochutnává, hodnotí. A ne jednou! Chuť kávy se otevře až po pár dnech, proto Sabri zkouší profil kávy třeba 3x v rámci několika dní.

Kávu, která prošla výběrem, objednáme. Pak je třeba vytunit stupeň pražení, to abychom ze zeleného zrna získali co nejvíce. Cílem je, aby tak akorát vynikl charakter kávy a váš šálek vám voněl a chutnal přesně tak, jak to máte rádi. Roli samozřejmě hraje i to, pro jaký způsob přípravy bude káva určena. Pro espresso je z našeho pohledu zásadní tělo a balanc, těšit se můžete na souhru chutí, lahodný a harmonický zážitek. U filtrovaných káv se nebojíme více “ulítnout” a experimentovat, jsou to divočejší a ovocnější kousky. A jak zajistíme, že se mezi jednotlivými várkami chuť nemění? Jednoduše proto, že má naše pražička pamatováka!

Na kvalitě nám záleží! Kontrola probíhá už při převzetí jutových pytlů. Zrna by neměla zažít žádné teplotní šoky ani příliš vlhkosti. Další stupeň kontroly pak probíhá po upražení a opět po několika dnech. Když je vše v pořádku, zrnka putují do sáčků a na pulty.


V kavárně najdete 5 – 10 stabilních káv a někdy se nám povede schrastit nějakého jednorožce, kterého pak nabízíme v limitovaném množství a máme z něj velkou radost. 

A když je třeba, nebojíme se blendů. Často jste se nás třeba ptali, co bychom doporučili do vašich domácích kávovarů. A proto jsme jim na míru připravili směs Soutok: jemného sameťáka, který je konzistentní a při výběru ani přípravě tak není třeba dlouho přemýšlet. 

Aktuální nabídku sledujte u nás na webu, s radostí vám poradí i obsluha a o čerstvých novinkách pravidelně informujeme v našem newsletteru. Obecně platí, že kávy pro přípravu espressa jsou v bílém sáčku, na filtr v černém.

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share